Miasta Europy
Informacje - fotogalerie

    
INNE Fotoreportaże

PRAGA     PRAGA    Nieco historii Podróż, jak dojechać? Informacje praktyczne Warto zobaczyć
Geografia, ogólne Plan miasta, kamery online Rozrywka, Restauracje, Hotele Praca, pomoc, uwagi

Francja-France PARYŻ

LONDYN LONDYN

Dubrownik DUBROWNIK

RZYM RZYM

Praga PRAGA

MADRYT MADRYT

OSLO OSLO

STAMBUŁ STAMBUŁ





Wakacje - Wczasy
Fotogalerie, informacje


Baterie do UPS

PRAGA - KUCHNIA, Rozrywka, Restauracje, Hotele

kuchnia" Kuchnia Czeska
Kuchnia czeska zawiera różnorodność powiązań kulinarnym z sąsiadujących państw - Polski, Niemiec, Austrii oraz Węgier.
Większość z nas kojarzy kuchnie czeską z knedlikami, które pokrojone i polane sosem (ciasto gotowane na parze i krajane w plastry), podawane z wieprzowiną i duszoną kapustą (veprove, knedliky a zeli) które są główna potrawą Czechów.
Knedliki przyrządza się na rozmaite sposoby - stąd knedliki bułczane, ziemniaczane oraz instant do szybkiego wykonania w domu. Najprostsze wyrabia się z mąki (25 dkg), mleka (pół szklanki), jajka i drożdży, a po wyrośnięciu ciasta formuje się je na kształt grubego wałka i gotuje we wrzątku przez 20 min.
Wiekszość dań z kuchni czeskiej nie należy do zbyt dietetycznych, wręcz odwrotnie, ale w zamian co za smak!
Podstawowe dania tej kuchni to gulasze oraz pieczeń z polędwicy w śmietanie.
Popularne zupy i sosy zawsze zasmażane lub sowicie zaprawiane śmietaną, mączne potrawy, pieczone mięsa i faszerowany drób - a do tego oczywiście piwo.
Mięsa - jak wołowina, wieprzowina, drób oraz cielęcina, trafiają na stoły pięknie wypieczone i niesamowicie doprawione.
Zupy - bulion z mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu, cielęciny oraz ryb , kartoflanka (bramboracka), zupa czosnkowa (česnekačku), flaczki (drstkovou), zupa gulaszowa (gulášovou polévku) oraz zupa fasolowa (fazolová polévka), zupa z soczewicy (čočková) - zupy doprawiane są śmietaną lub zasmażką.
Praga może śmiało uchodzić za mekkę łasuchów - jest tanio, smacznie i z gustem!

Piwo Czeskie jest znane i uwielbiane na całym świecie.
Wyróżnia się dwa typy piwa: dvanáctka oraz desítka zależne od zawartości słodu nie jest jednak zależne od ilości zawartego w nim alkoholu. Zawartość słodu 12% wskazuje na piwo typu dvanáctka zaś 10% na piwo typu desítka. . Najpopularniejsze gatunki to Pilzner (Prazdroj z Pilzna) i Budvar (z Czeskich Budziejowic).
Największe browary czeskie to: Prazdroi i Gambrinus.

Becherovka to czeska wódka o unikalnym smaku ziół oraz korzeni.


Spotykanym na ulicach czeskich miast łakociem są wafle karlowarskie (karlovarské oplatky), sprzedawane na gorąco. Inne desery to słynne racuchy (lívance) i naleśniki (palačinky).
Smacznie i tanio bywa na Holesovice w niewielkiej budce stojącej w bramie gmachu przy ulicy Dukelskych hrdínu 25 (róg z ul. Milady Horákové)gdzie mieści się szkoła gastronomiczna a młodzi adepci sztuki kulinarnej wyprzedają za bezcen wspaniałe wyroby np. učňovské pečivo.








Ubezpieczenia w podróży,       Ubezpieczenie bagażu       Ubezpieczenie na wypadek kradzieży
Koszty leczenia       Ubezpieczenia od następstw chorób przewlekłych      
Podstawowe ubezpieczenie      Ubezpieczenia dodatkowe      Ubezpieczenia biur podróży     


najwieksza oferta baterii - www.aver.pl

                                    Wakacje Fotoreportaże


Egipt     Tajlandia     Kreta     Wyspy Kanaryjskie     Francja     Chorwacja     Christianso - Bornholm     Karaiby    
Kaszuby     Tatry     Grunwald - 1410     Zegary wieżowe     Narty biegowe     Wakacje wczasy wypoczynek