PARYŻ
LONDYN
DUBROWNIK
RZYM
PRAGA
MADRYT
OSLO
STAMBUŁ
Wakacje - Wczasy Fotogalerie, informacje
Baterie do UPS
|
PRAGA - KUCHNIA, Rozrywka, Restauracje, Hotele
|
Kuchnia Czeska
Kuchnia czeska zawiera różnorodność powiązań kulinarnym z sąsiadujących państw - Polski, Niemiec, Austrii oraz Węgier.
Większość z nas kojarzy kuchnie czeską z knedlikami, które pokrojone i polane sosem
(ciasto gotowane na parze i krajane w plastry), podawane z wieprzowiną i duszoną kapustą
(veprove, knedliky a zeli) które są główna potrawą Czechów.
Knedliki przyrządza się na rozmaite sposoby - stąd knedliki bułczane, ziemniaczane oraz instant do szybkiego
wykonania w domu. Najprostsze wyrabia się z mąki (25 dkg), mleka (pół szklanki), jajka i drożdży,
a po wyrośnięciu ciasta formuje się je na kształt grubego wałka i gotuje we wrzątku przez 20 min.
Wiekszość dań z kuchni czeskiej nie należy do zbyt dietetycznych,
wręcz odwrotnie, ale w zamian co za smak!
Podstawowe dania tej kuchni to gulasze oraz pieczeń z polędwicy w śmietanie.
Popularne zupy i sosy zawsze zasmażane lub sowicie zaprawiane śmietaną, mączne potrawy,
pieczone mięsa i faszerowany drób - a do tego oczywiście piwo.
Mięsa - jak wołowina, wieprzowina, drób oraz cielęcina,
trafiają na stoły pięknie wypieczone i niesamowicie doprawione.
Zupy - bulion z mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu, cielęciny oraz ryb ,
kartoflanka (bramboracka), zupa czosnkowa (česnekačku), flaczki (drstkovou), zupa gulaszowa
(guláovou polévku) oraz zupa fasolowa (fazolová polévka), zupa z soczewicy (čočková) - zupy
doprawiane są śmietaną lub zasmażką.
Praga może śmiało uchodzić za mekkę łasuchów - jest tanio, smacznie i z gustem!
Piwo Czeskie jest znane i uwielbiane na całym świecie.
Wyróżnia się dwa typy piwa: dvanáctka oraz desítka zależne od zawartości słodu nie jest
jednak zależne od ilości zawartego w nim alkoholu. Zawartość słodu 12% wskazuje na piwo typu dvanáctka
zaś 10% na piwo typu desítka. . Najpopularniejsze gatunki to Pilzner (Prazdroj z Pilzna) i Budvar
(z Czeskich Budziejowic).
Największe browary czeskie to: Prazdroi i Gambrinus.
Becherovka to czeska wódka o unikalnym smaku ziół oraz korzeni.
Spotykanym na ulicach czeskich miast łakociem są wafle karlowarskie (karlovarské oplatky), sprzedawane na gorąco.
Inne desery to słynne racuchy (lívance) i naleśniki (palačinky).
Smacznie i tanio bywa na Holesovice w niewielkiej budce stojącej w bramie gmachu przy ulicy Dukelskych hrdínu 25
(róg z ul. Milady Horákové)gdzie mieści się szkoła gastronomiczna a młodzi adepci sztuki kulinarnej
wyprzedają za bezcen wspaniałe wyroby np. učňovské pečivo.
|
|
|
|
|