![]() |
TAJLANDIA WAKACJE informacje praktyczne, mapki, relacje Równiny Centralne Północny Zachód Północy Wschód Wybrzeże i Zatoka Południowe Wyspy |
Wakacje
![]() |
![]() | Dania z curry Potrawy typu curry |
![]() |
Dania z curry Potrawy typu curry - Kuchnia tajska |
curry w stylu indyjskim - kaeng kari czerwone curry z mięsem - kaeng pet - How to make Thai-red curry pork Curry - jest mieszanką azjatyckich przypraw w szerokiej gamie smaków. Nazwa curry to z języka angielskiego poprostu przyprawa, bez odniesienia do konkretnej potrawy zwykle najbardziej zbliżona jest do indyjskiej - garam masala. Być może jest to zniekształcone przez europejczyków tamilskie słowo kari - sos Jako danie pod nazwą Curry najczęŚciej rozumiane jest mięso lub warzywa ugotowane w pikantnym sosie. Składniki curry: Podstawowym składnikiem sproszkowanych mieszanek jest kurkuma, która nadaje curry charakterystyczny żółty kolor. Spotykane są też odmiany: czerwone i zielone / na bazie czrwonej i zielonej chili/ pozostałe składniki: - kolendra, imbir, czosnek, chilli, gorczyca czarna - sól, pieprz, pieprz czarny, cynamon, goździki, - kardamon, kminek, kmin rzymski - gałka muszkatołowa, szalotka W Tajlandii cuury często przygotowywana jest jako pasta a nie proszek. Pasta curry powstaje ze Świerzych ziół i przypraw. Składniki past curry : - Świeże chili, trawa cytrynowa, galangal, - czosnek, szalotka, limetka kaffir, - kminek, nasiona kolendry i sos krewetkowy - kapee Odmiany tajskich curry: - gotowane na bazie wody to najczęŚciej spotykane np. kwaŚne curry - gaeng sohm plah /polecane do ryb/ - gotowane mleka kokosowego są nieco łagodniejsze Przyprawy na straganie ![]() łagodne curry z kurczakiem - tom kha kai Thai Hot curry chicken - Kaeng Phet Gai łagodne słodko kwaŚne curry birmańskie - kaeng hang lay Składniki: * 500 g pork neck, cut into 1 inch cubes * 7 g hang lay powder * 50 g pre-prepared red curry paste * 50 g roasted peanuts * 50 g pickled local garlic (small and roundish) * 100 g fresh garlic * 100 g shallots * 200 g onions, sliced * 50 g ginger, shredded * 50 g tamarind juice * 50 g palm sugar * 20 g light soy sauce * 10 g dark soy sauce * 2-3 potatos muzułmańskie curry z mięsem w stylu malajskim, łagodne, z mlekiem kokosowym - kaeng matsaman - How to cook Thai Curry Masaman Style with chicken. potrawy typu curry - kaeng Green Curry Prawns in Coconut Milk - Kaeng Khiew Wan Goong |
|
KUCHNIA TAJSKA Yam - Sałatki Khao - Potrawy z ryżu Potrawy z ryżu Dania typu curry Ryby i owoce morza Egzotyczne owoce |
Baterie do UPS Akumulatory do UPS kamer |
Tajlandia 26 dni Chiang Mai Similany Khao Lak Phang nga Phuket Bangkok![]() ![]() Hotels in Thailand ![]() Flights Thailand ![]() |
![]() |
Napisz do nas | Strona główna | Cofnij do góry | Copyright © by www.ave.net.pl/tajlandia/ |